PayPal Nedir?

PayPal uzun süredir adından fazlaca söz edilen konulardan birisidir. İnternet üzerinde yıllardır kullanıcılar PayPal nedir nasıl alınır tarzı soruların cevaplarını araştırmakta, özellikle yurt dışı alışverişlerinde, para gönderme ve para alma ihtiyaçlarında PayPal’ın adı öne çıkmaktadır.

Öncelikle PayPal, bütün dünyada kullanılan online ödeme şekillerinden bir tanesidir. Herhangi bir kredi kartına, banka hesabına gerek olmaksızın PayPal ile ödemeler gerçekleştirilebilir. Kimlik ya da banka bilgileri kullanılmadığı için kullanıcılarca güvenli kabul edilir. Kullanıcılar herhangi bir ürün satın aldıklarında sürekli hesap numaralarını yazmak zorunda kalmazlar. Finansal bilgilerini gizledikleri için çevrimiçi alışverişlerde güvenlik seviyelerini arttırırlar. İşletmeler ya da büyük şirketler PayPal kullanarak çevrimiçi ödeme süreçlerini sistem üzerinden yürütebilirler.

Bir PayPal üyesinin yapabileceklerinden bazıları şunlardır:

  • Banka hesabından PayPal hesabına para aktarılabilir ve PayPal hesabından banka hesabına para aktarımı yapılabilir.
  • Kredi kartlarından alınan nakit avanslar PayPal hesabına yatırılabilir.
  • PayPal hesabından başka bir kişinin hesabına para aktarımı yapılabilir. Bu sayede kişiden kişiye ödeme yapılmış olur.
  • PayPal hesabını günlük hayatta kullanmak isteyenler için PayPal bankamatik kartı tanımlanabilir ve bu kart, tıpkı geleneksel banka kartı gibi kullanılabilir.

PayPal Çalışma Sistemi ve Komisyon Ücretleri

PayPal gerek satıcıların gerekse alıcıların kullanabileceği bir ödeme yöntemidir. Fakat her ikisinin de PayPal hesabının olması gerekir. Satıcıların ve alıcıların PayPal hesabına kaydolmaları sırasında herhangi bir banka hesabına ya da kredi kartına bağlanmaları istenir. Süreç son derece hızlı işler ve bir kez bağlantı kurulduktan sonra dilediğinizde PayPal’ı kullanabilirsiniz.

PayPal işlemlerinde bazı komisyonlar vardır. Bunlar zaman zaman güncellenebilmekte, rakamsal değişiklikler yaşanabilmektedir. Kredi kartı ya da herhangi bir banka kartından başka birisinin hesabına para gönderdiğinizde yüzde 3,4 + 0,45 TL ücret talep edilir.

Herhangi bir hizmet ya da ürün için para gönderme işlemi yapacaksanız gönderenden bir ücret istenmez. Fakat alıcının gönderilen tutar üzerinden yüzde 3,4 + 0,45 TL ücret ödemesi gerekir.

PayPal ile yurt dışına para gönderimi yaparken para göndereceğiniz yere göre gönderim ücreti ile karşılaşırsınız. Bu noktada farklı ücret tarifeleri karşınıza çıkar. Herhangi bir satış yapacaksanız ve bunun için ödeme kanalı olarak PayPal’ı kullanacaksanız bir miktar komisyon ödemeniz gerekiyor. Komisyon tutarları satış tutarınıza göre farklılık gösteriyor. Standart komisyon yüzde 3,4 + 0,45 şeklindedir. Fakat PayPal ile aylık 4 bin 500 TL ve daha fazla satış işlemi yapıyorsanız komisyon yüzde 2,4 + 0,45 TL oluyor. Dolayısıyla ödeme aracıyla ne kadar fazla işlem yaparsanız sizi o kadar ödüllendirmiş, komisyon ücretlerinde indirim yapmış oluyor.

PayPal Hesabı Nasıl Alınır?

PayPal ödeme alma işlemleri için ilk olarak bir hesaba ihtiyacınız vardır. Bunun için gerekli olanlar şunlardır:

  • Aktif bir e-posta adresi,
  • Bankamatik ya da kredi kartı numarası,
  • Aktif bir telefon numarası,
  • Posta adresi.

Belirttiğimiz dört varlığa sahipseniz şu adımları takip ederek PayPal hesabı açabilirsiniz:

  • İlk olarak PayPal resmi internet sitesine gitmelisiniz. Siteyi ziyaret ettiğinizde sağ üst köşede Sign Up yani Hesap Açın butonu yer alın. Ona tıklamalısınız.
  • Ardından ülke ya da bölgenizi seçmelisiniz. Ardından sistem size iki farklı hesap alternatifi sunuyor. Bunlardan birisi Bireysel Hesap, diğeri de Ticari hesaptır. Dilerseniz ilk başta bireysel hesap açıp daha sonra bunu ticari hesaba de dönüştürebilirsiniz. O yüzden bireysel hesapla devam edebiliriz.
  • İlerlediğinizde karşınıza güvenlik sorgusu çıkacak ve resimde gördüğünüz karakterleri boşluğa girmeniz istenecek. Karakterlerin kaydını da dinleme imkanınız bulunmaktadır.
  • Devam dediğinizde kart ekranı karşınıza çıkacaktır. Burada sizden kredi kartı, bankamatik kartı ya da sanal kart istenir. Satın alım yapan müşterilerinizden ödeme alabilmeniz için bunlardan birisini eklemelisiniz. PayPal tüm dünyada kabul görmüş ve güvenli kabul edilen bir sistemdir. Fakat tereddüdünüz bulunuyorsa sanal kart oluşturup bilgilerini ekleyebilirsiniz. Kart bilgilerinizi bir kez girdiğinizde sonraki işlemlerinizde yeniden girmek zorunda kalmazsınız. Mağazalar sizin kart bilgilerinizi görmezler. Hatta bu bilgileri sonra da tamamlayabilirsiniz. Hesabıma Git sekmesini tıkladığınızda hesabınıza ulaşırsınız.
  • Hesap sayfanızda bütün para hareketlerinizi görebilirsiniz. Üstelik özet tablo halinde karşınıza çıkar. PayPal bakiyesi olarak bakiyeniz yer alır. Hesabınızı kullanabilmek içinse e-posta adresinize gönderilecek olan doğrulama linkine tıklamanız gerekir. Doğrulama linkini de tıkladığınızda sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
  • Kimi zaman e-posta adresinizden doğrulama yapamayabilirsiniz. Bu durumda öncelikle kullanıcı profili sekmesinden kişisel bilgilerim kısmına girmelisiniz. Burada e-posta yazan yerde Onaysız yazısını görürsünüz. Burada tıklayarak e-posta ile gönderilen onay kodunu yazabilirsiniz. E-posta onayından sonra şifrenizi unutursanız yeniden alabilmeniz adına güvenlik soruları ve cevapları ekranı çıkacaktır. Bunları yapıp Gönder tuşuna tıkladığınızda artık PayPal hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

PayPal Türkiye’de Var Mı?

Son dönemde PayPal Türkiye’de var mı sorusu çok fazla gündeme geliyor. Ülkemizde oldukça fazla kullanılan ödeme sistemi, Haziran 2016’dan bu yana hizmetlerini durdurmuş bulunuyor. Şirket tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’na yapılan lisans başvurusu reddedilmişti. Bunun üzerine faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını belirtmişlerdi.

PayPal’ın Türkiye’de faaliyetlerini durdurması özellikle online ticaret yapan şirketler için sorun oluşturmuştur. Global düzeydeki sitelerde ticaret yapan kişiler önceki gibi PayPal ile ödeme alamamakta ve ödeme yapamamaktadır.

Her ne kadar şirket faaliyet durdurmanın geçici olduğunu açıklamış olsa da olumlu bir adım atılmamıştır. Fakat çeşitli yollar takip edilerek hala Türkiye’den PayPal kullanımı mümkün olabilmektedir.

Tolpays olarak PayPal’ın ülkemizde çalışmayı bırakmasından sonra ortaya çıkan sorunlarda çözüm olmak amacıyla hizmet veriyoruz. Yüksek havale ücretleri, karmaşık ödeme süreçleri ile uluslararası ticaret yaparken kayıp yaşamamanız adına rahatlıkla ödeme alabilmenizi sağlıyoruz. Parayı doğrudan sizin belirlemiş olduğunuz banka hesabına geçirerek karmaşayı ortadan kaldırıyoruz.

PayPal Kullanmadan Yurt Dışına Satış Yapılabilir mi?

PayPal’ın Türkiye’de faaliyetlerini durdurmuş olması yurt dışına satış yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Çeşitli alternatif kanallar kullanarak yurtdışına satış yapmaya devam edebilirsiniz. Bunlardan ilki eBay’da satış yapmaktır.

eBay uzun yıllardır dünya genelinde 180’den fazla ülkede faaliyetlerine devam ediyor. Online ticaret Pazar yerlerinin ilklerinden olan eBay Türkiye yönetim ofisi ile de hizmet veriyor. Dolayısıyla Türkiye’den dünyaya açılmış, global pazarda ürünlerinizi satmak istiyorsanız eBay’ı kullanabilirsiniz. Hesap açmanın ve yönetmenin oldukça kolay olduğu platform üzerinde yaptığınız satışların gelirlerini yine PayPal hesabınızda toplayabilirsiniz. Sonrasında da gerekli transfer işlemlerini yapabilir, hesabınıza paranızı aktarabilirsiniz.

İkinci olarak Etsy üzerinden satış yapabilirsiniz. Son dönemde popülaritesi gittikçe artan Etsy diğer bütün e-ticaret Pazar yerlerinden ayrılıyor. El emeği ürünlerin ya da el emeği ürün yapımında kullanılacak materyallerin satışına izin veren platform, global bir Pazar olarak karşınızda duruyor. Dilerseniz tıpkı eBay’daki gibi ya da herhangi bir dijital pazaryerindeki gibi Etsy’de de hesap oluşturabilir, mağazanızı açabilirsiniz. Etsy’de yaptığınız satışların gelirlerini de yine PayPal hesabınızda toplayabilir ya da Direct Checkout sistemiyle alabilirsiniz.

Bütün bu pazaryerlerinde yaptığınız ticaretlerin gelirlerini hesabınıza aktarmanız noktasında Tolpays olarak profesyonel hizmet veriyoruz. Vergi yönetimi, düşük komisyon, ödeme kolaylığı ve hızlı çözüm ayrıcalığı sağlıyoruz.